+38 (094) 823 8401

ФАХІВЦІ ДЕРЖАВНОЇ ФІСКАЛЬНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ДОЛУЧИЛИСЯ ДО ОБГОВОРЕННЯ ШЛЯХІВ ЗАХИСТУ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

25 квітня 2018 року Прес-служба Державної фіскальної служби України (ДФС) повідомила про проведення представниками ДФС спільно з бізнесом засідання «круглого столу», ініційованого Американською торговельною палатою. Були обговорені найбільш актуальні питання, пов'язані зі сферою захисту прав інтелектуальної власності як одного з важливих факторів покращення інвестиційного клімату в Україні.

 Учасники розглянули статус імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у частині захисту прав інтелектуальної власності, проблемні питання з якими стикаються фахівці митниці під час здійснення митного контролю при переміщенні товарів, що містять об’єкти прав інтелектуальної власності тощо. «Державна фіскальна служба сприяє захисту прав інтелектуальної власності і вважає це питання одним з важливих на шляху до вступу в ЄС. Вже на сьогодні є дієві процедури захисту, їх можна вдосконалювати, але вони вже і зараз працюють», – зазначив Олексій Гащицький, фахівець відділу захисту прав інтелектуальної власності управління заходів нетарифного регулювання ЗЕД Департаменту організації митного контролю ДФС.

Присутні також обговорили проблеми появи на ринку інтелектуальної власності «патентних тролів» (компанія або підприємець, чий бізнес полягає виключно в отриманні з добросовісного виробника товарів або послуг, який їх своєчасно не запатентував, ліцензійних або інших платежів за використання належних йому патентів), що шкодять як вітчизняному, так й іноземному бізнесу, які хочуть виробляти та продавати якісний товар на території нашої країни.

«Це не тільки захист українського виробника, а й захист українського споживача, адже контрафактні, «фейкові бренди», є товарами сумнівної якості, які можуть зашкодити споживачеві і нанести шкоду іміджу відомої компанії», – наголосив Олексій Гащицький.

Учасники також обговорили законопроект про внесення змін до Митного кодексу України щодо захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України, який наблизить митне законодавство України до вимог Європейського Союзу.

Джерело: Фахівці ДФС долучилися до обговорення шляхів захисту прав інтелектуальної власності [Електронний ресурс] // Державна фіскальна служба України – Режим доступу до ресурсу: http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/335394.html.