+38 (094) 823 8401

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України розпочало підготовку роздержавлення Українського агентства з авторських та суміжних прав

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України розпочало підготовчі процедури для роздержавлення Українського агентства з авторських та суміжних прав (ДО “УААСП”) у відповідності до Закону України № 2415 “Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав”, який набув чинності 22 липня 2018 року.

Процедура роздержавлення ДО “УААСП” визначена новим законом та передбачає, зокрема, скликання зборів делегатів з числа правовласників, реєстрацію громадської організації з управління майновими правами власників, акредитацію новоствореної недержавної організації в якості Організації Колективного Управління (ОКУ) відповідно до вимог нового законодавства про такі організації.

З метою належної організації процедури Мінекономрозвитку провело аудит поточної діяльності ДО “УААСП”, який виявив низку суттєвих порушень. Серед іншого, було виявлено зловживання службовим становищем з боку посадових осіб ДО “УААСП”, що призвело до витрати коштів організації у сумі понад 4 млн. гривень на цілі, не пов'язані із виплатою авторської винагороди правовласникам та інші порушення.

На час проведення процедури роздержавлення ДО “УААСП” виконувачем обов'язків керівника організації призначена Ірина Бугаєнко, керівник структурного підрозділу зборів авторської винагороди Державної організації “Українське агентство авторських та суміжних прав”, яка працює у згаданій організації з 2004 року.

З метою забезпечення безперервності реалізації прав та інтересів правовласників переукладення угод про управління майновими правами буде відбуватися після проведення передбачених законодавством процедур роздержавлення. Про початок процедури переукладення договорів з правовласниками буде повідомлено додатково на офіційних ресурсах Мінекономрозвитку.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України звертає увагу, що дострокове припинення дії угод з ДО “УААСП” та укладення їх зі сторонніми організаціями, які не пройшли процедуру акредитації згідно з вимогами нового закону, може мати негативні наслідки для правовласників у вигляді ускладнення можливості отримання авторської винагороди.

Довідково: ДО “Українське агентство з авторських та суміжних прав” (ДО “УААСП”) засноване у 1926 році з метою забезпечення колективного управління авторськими та суміжними правами правовласників. Перебуває у сфері управління Мінекономрозвитку.

Джерело: Мінекономрозвитку розпочало підготовку роздержавлення Українського агентства з авторських та суміжних прав [Електронний ресурс] // Прес-служба Мінекономрозвитку. – 2018. – Режим доступу до ресурсу: http://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=f52a8683-8c76-4eb7-86d1-8261b624fb39&title=MinekonomrozvitkuRozpochaloPidgotovkuRozderzhavlenniaUkrainskogoAgentstvaZAvtorskikhTaSumizhnikhPrav