+38 (094) 823 8401

Державне космічне агентство України анонсувало створення платформи для придбання патентів

Прозорий облік та комерціалізація інтелектуальної власності стануть стимулом для спеціалістів продовжувати займатись космічними технологіями. Перший крок у створенні Space Gate IP-Platform – меморандум про співробітництво, який 7 травня підписали державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» та Державне космічне агентство України. 

Космічна індустрія є наукоємною та стратегічною галуззю, що формує імідж України як держави з високим інноваційним та інтелектуальним потенціалом. За роки існування космічної індустрії науковці, фахівці та інженери створили тисячі технологічних розробок та отримали на них патенти. Проте, за 28 рокі роботи Державного космічного агентства жодного разу не проводилась інвентаризація цих розробок.

«Зараз наша мета – виявити усі об’єкти інтелектуальної власності в космічній індустрії України, впорядкувати їх та захистити. Після цього ми плануємо створити спеціальну онлайн-платформу, де можна буде законним чином придбати патент, або інвестувати гроші в технологію, яка знаходиться на початковому етапі розробки. Проект отримав назву Space Gate IP-Platform», – говорить голова Державного космічного агентства Володимир Усов.

Прозорий облік та комерціалізація інтелектуальної власності стануть стимулом для спеціалістів продовжувати займатись космічними технологіями. «Ми також прогнозуємо, що проект наочно продемонструє попит на українські технології в світі», – додає Володимир Усов. 

Перший крок у створенні Space Gate IP-Platform – меморандум про співробітництво, який 7 травня підписали державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» та Державне космічне агентство України. Наступний крок агентства – взяти участь у програмі TISC (Technology and Innovation Support Center), що дозволить у стислий термін створити Центр трансферу технологій та підготувати власних фахівців у сфері інтелектуальної власності.

Джерело: Державне космічне агентство України проведе повну інвентаризацію своєї інтелектуальної власності [Електронний ресурс] // Урядовий портал. – 2020. – Режим доступу до ресурсу: https://www.kmu.gov.ua/news/derzhavne-kosmichne-agentstvo-ukrayini-provede-povnu-inventarizaciyu-svoyeyi-intelektualnoyi-vlasnosti