+38 (094) 823 8401

Уряд бачить своїм пріоритетом боротьбу з піратством та урегулювання виплати роялті

Питання захисту прав інтелектуальної власності — у топ-пріоритеті уряду. Про це сказав заступник міністра економіки, торгівлі та сільського господарства України Олександр Романішин під час обговорення на сесії «‎Піратство та захист авторських прав».

Міжнародний альянс з інтелектуальної власності продовжує надавати невтішні висновки щодо захисту прав інтелектуальної власності в Україні. На думку керівника «Чистого неба» В’ячеслава Мієнка, це відображає реальний стан речей у країні. Постійна присутність України у «Спеціальному Списку 301» Торговельного представника США, де представлені торговельні партнери цієї країни, «говорить про недостатній рівень захисту прав інтелектуальної власності в Україні».

У рекомендаціях міжнародних експертів зазначається про необхідність збільшення участі державних органів у захисті, зокрема, посилення кримінального переслідування за онлайн-порушення, створення окремого підрозділу із захисту прав інтелектуальної власності в рамках Офісу Генерального прокурора, а також формування спеціалізованої групи експертів з боротьби зі злочинами у цій сфері. Також аудіовізуальна індустрія пропонує ще деякі правки у Кримінальний кодекс.

«‎Питання інтелектуальної власності є важливим аспектом як для внутрішніх потреб країни, так і в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також діалогу Україна-США. У "Списку 301" ми, поки що, знаходимося у невигідній позиції, і один з пріоритетів України — вихід з даного списку. Напрямки роботи, які передбачаються для цього: боротьба з неліцензійними програмними забезпеченнями, боротьба з піратством, а також виплата роялті», – зазначив Олександр Романішин.

Він додав, що у вересні минулого року між Всесвітньою огранізацією прав інтелектуальною властності (WIPO) і Мінекономіки підписаний меморандум про обмін базами даних щодо піратського контенту. «‎Ми вважаємо, що це стане поштовхом для того, аби рекламодавці припиняли фінансування сайтів, які розміщують нелегальний контент», – сказав Романишин.
Нагадаємо, восени 2020 року Міністерство розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства України та Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ) підписали меморандум про співпрацю. За його умовами українські правовласники зможуть подавати інформацію про сайти, що порушують авторські права, на всесвітню онлайн-платформу WIPO.

Джерело: Уряд бачить своїм пріоритетом боротьбу з піратством та урегулювання виплати роялті [Електронний ресурс] // «Детектор Медія». – 2021. – Режим доступу до ресурсу: https://detector.media/rinok/article/186322/2021-03-25-uryad-bachyt-svoim-priorytetom-borotbu-z-piratstvom-ta-uregulyuvannya-vyplaty-royalti/