+38 (094) 823 8401

Верховна Рада ухвалила закон про авторське право, який покликаний дати можливість українським виконавцям отримувати роялті

Народні депутати 15 грудня, ухвалили у другому читанні законопроєкт про авторські права, який вносить зміни до закону «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права та (або) суміжних прав щодо забезпечення збору доходу від прав організаціями колективного управління».

Метою закону є розблокувати діяльність організацій колективного управління у сферах публічного виконання та публічного сповіщення музичних недраматичних творів. А також уникнути негативних наслідків припинення сплати роялті для українських та світових митців. 

Документ дозволяє зареєстрованим організаціям колективного управління здійснювати добровільне управління майновими правами правовласників. Крім того, вони мають укласти договір з користувачами на умовах тарифу. Ці умови визначатиме організація без застосування тарифів щодо творів, включених до каталогу. Однак не довше ніж 60 днів з дня публікації на офіційному сайті установи оголошення про встановлення тарифу у відповідній сфері за результатами узгодження шляхом переговорів або визначеного судом.

Джерело: Верховна Рада ухвалила закон про авторське право [Електронний ресурс] // ПрАТ «Телерадіокомпанія "Люкс"», 24 Канал.. – 2021. – Режим доступу до ресурсу: https://24tv.ua/verhovna-rada-uhvalila-zakon-pro-avtorske-pravo_n1820314.